tiistai 4. kesäkuuta 2013

Töitä ja töitä…

Juuri entinen opiskelukaveri manasi, ettei päässyt töihin kun oli JO valmistunut. Opiskelijana olisi siis kelvannut. Kuulostaa ihan siltä, että olisi haluttu töihin, mutta ei olisi haluttu maksaa siitä korvausta. Viime vuodenvaihteessa loppui yksi työmarkkinoita pitkään vääristänyt muoto, eli työharjoittelu (tai työelämävalmennus) työttömän päivärahalla. Vuodenvaihteen aikoihin jossakin julkaistiin tietoja, että jopa 10% työntekijöistä olisi ollut erilaisilla harjoittelusopimuksilla töissä. Sellaisellahan minäkin viimeisen viiden kuukauden projektini olin (ihan tyytyväisenä kyllä).

Työmarkkinoille oli selvästi ehtinyt tulla erilliset markkinat ilmaisista työntekijöistä. Jotkut työnantajat pyörittivät toimintojaan ilmaisten harjoittelijoiden varassa, ettei tarvinnut palkata ketään. Kätevää, eikö? Moraalisesti arveluttavaa, mutta sehän on täällä Suomessa yrityksille sallittua. Täällä moraali saa venyä, jos kyseessä on työ. Roskia ei lajitella töissä, koska "mähän teen töitä". Parkkisääntöjä ei noudateta, koska "mä oon töissä". Samoin julistetaan, että yrityksen ainoa päämäärä on tuottaa omistajilleen voittoa. Toki omistajille sopii tuottaa voittoa, mutta sen hinta ei saa olla mitä vain. Myös työntekijät sijoittavat yritykseen omaa aikaansa, osaamistaan ja tarmoaan. Ilman työntekijöitä yritystä ei ole.

Myöskään ilman yhteiskuntaa yrityksiä ei ole. Yritykset saavat yhteiskunnalta koulutettua työvoimaa, kaikenlaisia rahallisia tukia, valmista infrastruktuuria. Siksi yritysten pitää myös kunnioittaa yhteiskuntaa ja toimia sen hyväksi. Se ei tarkoita välttämättä hyväntekeväisyyttä, vaan reilujen pelisääntöjen noudattamista ja kohtuullisuutta työvoiman käytössä, osinkojen jaossa, investoinneissa.
Työntekijät lopulta tekevät tuloksen. Pitää olla hyvä, innostava ja motivoiva johto, joka pidetään kohtalaisilla palkkioilla tyytyväisinä. Tyytyväisinä he valuttavat intonsa työntekijöihin, jotka tekevät tuloksen. Kun ihmiset voivat hyvin ja kokevat oikeudenmukaisuutta, he myös tuottavat hyvin. Miten meillä on varaa hukata ihmisten kekseliäisyyttä ja toimintatarmoa kaikenlaiseen kateutta ja vallanhimoa ruokkiviin rakenteisiin?
Ollaan ihmisiksi.

1 kommentti:

  1. Naulan kantaan!!!

    Tàtà tapahtuu tosin muuallakin: Italiassa mulla oli kollegoita, joiden 3kk sopimusta jatkettiin kolme kertaa ja sen jàlkeen kun lain mukaan olisi pitànyt antaa vakkarisopimus, ei muka ollut tarpeeksi tòità!! Ja kohta oli uusi 3kk:n projektisopimuksella... Todella tòrkeàà!!!

    VastaaPoista