perjantai 28. kesäkuuta 2013

Pätkäpalkalla

Jatkanpa tätä pätkätyöjuttua. Nythän teen pätkää, ihan mielelläni sitä paitsi. Tämä pätkä kun ei vastaa koulutusta, tai vasta aiempaa koulutusta, eikä ole mitenkään haastavaa, en tällaista haluaisikaan tehdä vakituisesti. Pätkä sopii, koska sitä voi tehdä jos muuta ei satu olemaan. Tässä globaalissa taloustilanteessa ei satu.

Pätkätyö toimii, jos se sopii elämäntilanteeseen. Se sopii, jos tietää saavansa pätkiä riittävästi. Se sopii, jos on muitakin (silppu-)töitä. Silpusta on ihan kiva sommitella työnsä ja toimeentulonsa. Freen työ muistuttaa yritystoimintaa juuri siinä, että otetaan vastaan ja etsitään silppua ja pätkiä, joista sitten kokonaisuutena koostuu riittävä elanto. Kun työtä on riittävästi, se on vaihtelevaa, haastavaa ja antoisaa. Silppuuntuminen antaa väljyyttä elämän muiden asioiden sovittamiseen työn lomaan.

Palkkaus on se, jota olen saanut usein selitellä asiakkaille. Jos laskutan työni osuuskunnan kautta, pitää tuntilaskun olla vähintään viidenkympin luokkaa. Se on varsin kohtuullinen asiakkaalle, mutta joillekin se on ihan käsittämättömän vaikea. Jos teen verokortilla, silloinkin tuntipalkan pitää olla vähintään 35 e/h. Se ei tarkoita sitä, että tienaisin puhtaasti palkkaa yli viisi tonnia kuussa. Se tarkoittaa hyvin menneelle kuukaudelle noin kolmen ja puolen tonnin liksaa. Silloin on tosin tehty jo pitkää päivää.

Mihin se raha sitten menee? Miksi minulle ei riitä 20 e/h? Siksi, että maksan palkastani työvälineet. Tietokoneen, ohjelmalisenssit, kynät ja kumit. Rakensimme taloomme yhden huoneen enemmän, koska tarvitsen työhuoneen. Jos sairastun, en saa palkkaa. Kesälomalla en saa lomapalkkaa, lomarahaa enkä lomaltapaluurahaa. Lomailla saan omilla rahoillani. Käyn myös lääkärillä omalla kustannuksellani. Näistä kertyy vuositasolla merkittävät kulut.

Mahtavatkohan arvoisat asiakkaani nurista parturilaskusta tai auton korjauksesta? Kampaajalla käydessäni tunnin tukanleikkuu maksaa viisi kymppiä ja yrittäjät valittavat, ettei homma kannata. Auton korjaus maksaa joka minuutilta, myös vian etsiminen veloitetaan, vaikka sitä vikaa ei löytyisi. En kehtaisi sellaista laskuttaa. Voin myös joskus lähetellä aineistoja tai neuvoa puhelimessa ilman sekuntikellon takutusta.

Pätkätöissä, eli työsuhteessa normaalisti, mutta lyhyissä pätkissä tehtävästä työstä pitäisi myös maksaa hiukan enemmän kuin normaalista työsuhteesta. Perustelen sitä sillä, että mitä lyhyempi pätkä, sitä enemmän tulee hukkapäiviä. Työn hankkimiseen käytetty työpanos on työpäivää kohden suurempi. Jotkut työnantajat tosin näyttävät kuvittelevan, että free voi tulla puoli-ilmaiseksi töihin, "kun ei sillä kuitenkaan muutakaan tekemistä ole". Freet ovat kuitenkin toimiva reservi, jonka varallaolosta kannattaa maksaa korkeampana tuntihintana. Ei ole aina helppoa työnantajillakaan – monenlaisia tekijöitä on tarjolla ja tiukoissa aikatauluissa perehdyttämiseen ei ole aikaa. Tekijän pitäisi pystyä hyppäämään liikkuvaan junaan, eikä pätevyydestä aina ole etukäteen varmuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti