sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Lyhyempi työaika

Taloussanomissa oli CNN:ltä lainattu juttu, jossa pohditaan nelipäiväisen työviikon vaikutuksia. Olen myös miettinyt lyhyemmän työajan vaikutuksia omassa työssäni. Freelancerina olen voinut rytmittää työni omaan elämääni sopivaksi ja se on usein tarkoittanut sitä, että teen töitä pätkissä pitkin päivää. Tunteja kertyy "tehotunteina" laskettuna viisi tai kuusi päivässä. Se ei tarkoita, ettenkö tekisi enempää, mutta näiden tehotuntien aikana istun nenä kiinni ruudussa. Keskeytän tehotyöskentelyn aika-ajoin, jolloin käyn lenkillä, täytän tiskikonetta tai lajittelen pyykkiä. Toisin sanoen lepuutan aivojani. Jos olisin toimistossa, istuisin kahvilla tai juoruilisin työkavereiden kanssa. Silloin ne ajatukset kypsyvät.

Tuossa lehtijutussa kerrottiin, että nelipäiväistä viikkoa tekevät olivat tehokkaampia ja paremmalla tuulella. Heillä oli aikaa myös perheille ja harrastuksille. Aikaa palautua ja pohtia. Ajattelevaa työtä tekevä ei voi jättää aivoja narikkaan lähtiessään töistä. Työasiat surraavat takaraivossa myös vapaalla. Se ei ole välttämättä huono asia, jos se ei johda ylikuormittumiseen. Usein kuitenkin tuntuu, että työelämä (ja moni muukin asia yhteiskunnassa) on viritetty siten, että se juuri ja juuri toimii, kun kaikki on hyvin. Koska elämme reaalimaailmassa, kaikki ei ole koskaan hyvin. Silloinkin, kun asiat ovat keskimääräisen hyvin, jokin asia sakkaa; joku työntekijä on sairaana, jollain on eroprosessi menossa, jonkun läheinen on juuri kuollut. Inhimilliset asiat vaikuttavat, eikä sellaisessa tilanteessa keppi auta enempää kuin porkkanakaan. Ei myöskään potkut. Tilanteita tulee jokaisen elämään väistämättä ja ne menevät ohi. Jälkeenpäin usein osataan arvostaa sitä, että työyhteisö on antanut aikaa ja joustanut tarvittaessa.

Lyhyempää työaikaa tekevällä on luonnollisesti enemmän joustovaraa oman elämänsä järjestelyyn. Meillä on lyhyempää työaikaa tekevistä myös pitkästi kokemusta pienten lasten äideistä, jotka valitettavan usein tekevät samat työt kuin täyttä aikaa tehdessään, mutta pienemmällä palkalla. Näin tehokkuuteen kannustetaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti