tiistai 23. heinäkuuta 2013

Pätkiä ja silppua päivälliseksi


Sunnuntain Hesarissa oli sivulla A8 juttua matalapalkkatöistä, nuorten työllistymisestä ja hanttihommien tekemättäjäämisestä. Jutussa siteerataan Juhana Vartiaista, joka ehdottaa alempien tuloluokkien tuloveron poistamista kokonaan. Freelancerina näen ehdotuksessa laajempiakin vaikutuksia. Olisi kiinnostavaa tietää, paljonko verokertymää saadaan vaikkapa alle 2000 euron palkoista ja paljonko näistä veroista palautuu tulonsaajille toimeentulotukena tai muina tuloperustaisina sosiaalietuuksina. 

Monessa yhteydessä pohditaan, miten saataisiin yhteiskuntaan toimeliaisuutta. Sanotaan, että työttömät eivät ota työtä vastaan, koska sillä ei tule yhtä hyvin toimeen kuin toimeentulotuella. Sanoisin pikemminkin, että työtä tekemällä tulee yhtä huonosti tai huonommin toimeen. Kun työtön ottaa tilapäistyön vastaan, pysähtyy työttömyysturvan maksatus siihen saakka, kunnes palkka on maksettu, kuitit ja sopimukset toimitettu ja työvoimaviranomainen tehnyt päätöksen työttömyysturvan jatkamisen mahdollisuudesta. Tähän voi mennä useita viikkoja. Korvaukset maksetaan toki takautuvasti, mutta kun kyse on vähävaraisten ihmisten toimeentuloon myönnetystä tuesta, oletettavasti korvauksen saajalla ei ole säästöjä, millä rahoittaa odotusaika. Takautuvasti ei voi syödä. Tämä estää tehokkaasti tilapäistyön tekemisen, vaikka se olisikin työllistymisen kannalta järkevää. Sama byrokraattinen viikkojen odotus on edessä, vaikka saatava palkka olisi vain joitakin kymppejä. Lisäksi työn tekemisestä koituu mm. matkakuluja. 

Verottaja pähkäilee, miten verottaa aikapankkilaisia tai Malmin sukkamummoja. Samalla monet itsensätyöllistäjät, kuten käsityöläiset, freetoimittajat ja -valokuvaajat, graafikot ja fillarinkorjaajat painivat epätasaisen toimeentulon ja kovien verojen välissä. Jos pienimmät tulot vain jätettäisiin huomiotta, monella olisi mahdollisuus parantaa toimeentuloaan ja se aktivoisi yrittämään. Kannattaisi tehdä pikkuhomma. Sitten, jos hyvin käy, pikkuhommista kasvaisi toimeentulo, josta pystyisikin maksamaan veroa. 

Työvoimaviranomainen on hanakasti luokittelemassa freetyötä yrittäjyydeksi. Nyt katsotaan osuuskuntien kautta laskutettu työ yrittäjätyöksi, joka ei kartuta työttömyystukeen tarvittavaa työssäoloaikaa. Viranomaisilla tuntuu olevan tarve kasvattaa eroa yrittäjyyden ja työntekijyyden välillä, kun minusta tuota eroa pitäisi ehdottomasti kaventaa. Miksi en ole yrittäjä? Siksi, että yrittäjällä ei ole sosiaaliturvaa, enkä voi olla varma, että toimeentuloni olisi jatkuvasti turvattu ilman. Voi koittaa jakso, jolloin vaikkapa työkykyni heikkenee tai työt vähenevät suhdanteiden vuoksi. Koska minulla ei ole rikasta sukua taustaturvanani, minulla ei ole varaa ottaa riskiä. Nälkä ja vilu pelottavat. 

Ehdottaisin, että kuunneltaisiin Vartiaista. Samalla voitaisiin kuunnella myös pätkä- ja silpputyöläisiä ja itsensätyöllistäjiä. Jälkimmäisiä haluttaisiin kohdella yhteiskunnan taholta yhdenvertaisesti suuryritysten kanssa, joka ei tunnu reilulta. Yrittäjyyden ja työntekijyyden välistä rajaa pitäisi loiventaa parantamalla itsensätyöllistävien sosiaaliturvaa. Silloin köyhäkin uskaltaisi yrittää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti