torstai 6. kesäkuuta 2013

Korvien väli

Nyt kun taas alkoi ilmaantua keikkahommia, tuli mieleen tämä pitkään mielessä muhinut ajatus, kuinka silloin, kun töitä ei ole, sitä alkaa käpertyä helposti itseensä ja olla sitä mieltä, että ei kelpaa mihinkään töihin tai että tarjotut työt eivät olisi sitä, mitä ne oikeasti ovat. Jälkimmäistä sivusta seuraava varmaankin ajattelee, että onpas nirso tuo, kun ei hommat kelpaa. Kyse on enemmänkin siitä, että kun ei ole töitä, ei usko selviävänsä töistä. Alkaa ajatella, että siinä tehtävässä on jokin osa-alue, josta ei selviä tai joka ei kuulu ydinosaamisalueeseen (vaikka olisi ihan tavallinen, helppo keikka). Ihan kuin jokaisessa työssä olisi aina juuri se tyyppi, joka on siihen kaikkein paras.

Samaan aikaan työnantajat tuskailevat, kun eivät saa tekijöitä. Eivät kuulemma ole motivoituneita tai tarpeeksi osaavia. Siinä, missä työnhakija ei usko kykyihinsä, työnantaja ei uskalla kokeilla. Tässä kohtaa työnhakijan pitäisi vakuuttaa, kuinka hän on mahdottoman kiinnostunut juuri tästä  erityisestä osa-alueesta (ja seuraavassa hakemuksessa jostain ihan muusta), kuinka juuri tämä yritys olisi unelmien täyttymys. Ei kai hieman päälleliimattua?

Niinpä näyttää siltä, että työpaikat menevät niille, jotka parhaiten osaavat markkinoida osaamistaan, eikä niille, jotka tekisivät työt parhaiten. Onko siinä sitten jotain vikaa? Minusta siinä on sitä vikaa, että hukkaamme hurjan määrän kykyjä, koska muissa asioissa kyvykkäät ihmiset eivät ole hyviä markkinoinnissa. Tarvittaisiin työnvälitystä. Henkilöstöyritykset tekevät juuri sitä työnvälitystä, joskin pääosa taitaa välittää vain vuokratyövoimaa.

Sekin on kumma juttu, että kun näitä keikkahommia tulee, niin heti alkaa nähdä omat mahdollisuutensa paljon realistisemmin – ja niitä mahdollisuuksiahan on. Kun mahdollisuuksiinsa uskoo, saattaa onnistua osaamisensa markkinoinnissa. Oman työnsä markkinointi ei olekaan ihan helppoa. Toisia on helpompi kehua, meidät kun on kasvatettu siihen, että omakehu haisee. Olenkin ottanut omaksi sloganikseni ironisen "kaunis, älykäs ja vaatimaton". Ihan vain hämmentääkseni, sehän kun on totta.

4 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Itse olen huomannut avoimien hakemusten kanssa sen, kuinka tärkeää on saada vastaus ja samalla kuinka mukava on kuulla kykyjen ja työkalujen olevan kohdallaan vakkei he juuri nyt palkkaisikaan ketään. Omalla kohdalla työnhakumotivaatio on säilynyt juuri sillä, että olen saanut kannustavaa palautetta paikoista, jonne olen hakenut.

    Toisaalta työn hakemisessa tarvitaan tietyn koodikielen osaamista, koska välillä itse olen rankannut toimivia työmahdollisuuksia pois vain sen takia, että työn kuvauksessa käytetään ennalta tuntemattomia termejä. Lopulta olenkin tajunnut osaavani jutut toisen nimisellä termillä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä… Tosin en ole kovinkaan montaa kertaa vastausta saanut, tai ne ovat automaattivastauksia "olemme vastaanottaneet…". Henkilöstöihmisten yhteystietoja ei saa mistään, toisaalta luulen, että varsinkin keikkahommia pitäisi osata myydä juuri niille, jotka niitä tarvitsevat, eikä henkilöstöosasto ole se paikka. Mulla motivaatio säilyy sillä, että teen jotakin. Osallistun kilpailuihin, teen jotain muuta (mekkoja :o) ).

      Poista
  2. Olet ihan oikeassa tuosta riittàmàttòmyyden tunteesta kun on ollut hetken poissa tyòelàmàstà. Tuntuu ettei enàà osaa mitààn vaikka se ei ole lainkaan totta! Ja miksi niissà hakukriteereissà on usein niin hirveàn pitkà lista kaikkea mahdollista ja mahdotonta, ettà kun sità lukee, ei voi mitenkààn tuntea ettà sen kaiken voisi yksi ihminen hallita saati sitten ehtià normaalityòajan puitteissa? Mulla kày monesti mielessà niità lukiessa ettà kuvitteleeko ne oikeasti lòytàvànsà jonkun joka tàmàn kaiken osaa?!?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lopulta kai useimmat työnantajat oikeasti toivovat löytävänsä jonkun, joka ei olisi ihan ommeton tunari tai juoppo tai häirikkö. Tosin jotkut eivät tunnu tietävän, mitä tahtovat tai kuvittelevat löytävänsä superihmisen, joka ratkaisisi kaikki firman ongelmat kerralla. Sitäpaitsi taitavakin voi olla juoppohäirikkö. Eikä kaikella taidolla kehuja aina ole kummoinenkaan tekijä!

      Poista