maanantai 2. syyskuuta 2013

Puuhastelua ja työtä

Kaduilla kulkee ihan vapaana monenlaista puuhastelijaa. Osa puuhastelee työpaikoilla, osa harrastuksissa, osa muuten vain. Toisinaan puuhastelusta maksetaankin, toisinaan ei. Sitten on niitä, jotka tekevät töitä. Mikä sitten on ero? Puuhastelu on sellaista kevyttä tekemistä, ei kovin tavoitteellista. Pikkuhommien hoitamista. Työ on tavoitteellista.

Joillakin on aika kiire. He ovat useimmiten niitä puuhastelijoita. Koko ajan on puuhaa, eikä valmista tahdo tulla millään. Kiireisimmät eivät useinkaan ole tehokkaimpia. Toisinaan kiireisellä voi kulua puoli tuntia sen selittämiseen, kuinka kamala kiire nytkin juuri on. On siinä puuhaa kerrakseen! Sitten on niitä, jotka saavat paljon aikaan, mutta silti heillä on aina aikaa pysähtyä keskustelemaan ja kuuntelemaan toviksi.

Voisiko noita puuhastelijoita saada tekemään oikeita töitä? Kuka neuvoisi, miten asiat organisoidaan ja kuinka aika riittää? Vai onko ongelma siinä, että puuhastelijat eivät itse tunnista tekemisessään mitään ongelmaa?

Puuhstelu on ihan hyvästä toisinaan. Kotona on mukava puuhastella. Sitä voi ajatella ihan jotain muuta ja samalla tulee vaikkapa pölyt pyyhittyä. Se on puuhastelua. Tai puuhastelee joulukortteja tai ompeluksia. Onhan se kiva, kun saa uden mekon tai nipun joulukortteja.

Tässä lähestytään jo työtä. Ero vain on siinä, että puuhastelu ei tuota. Moni tekee jotain mieleistä puuhaa ja toivoo saavansa siitä elannon, mutta valitettavasti se jää usein puuhasteluksi. Ei siksi, että toiminta ei olisi tavoitteellista, vaan siksi, että lähes samaan lopputulokseen pääsee murto-osan panostuksella jollakin tehokkaammalla tavalla. Esimerkiksi sopii vaikkapa villasukkien kutominen. Se on mukavaa puuhaa, mutta kenelläpä olisi varaa maksaa käsinkudotusta sukkaparista sellaista hintaa, että kutoja saisi edes minimipalkan? Niinpä myytävät, käsinkudotut villasukat maksavat suurinpiirtein saman verran kuin langat sukkapariin lankakaupassa. Kutojalle jää kutomisen ilo. Ihanaa, että joku haluaa puuhastella sukankutimien parissa, muuten minulla varpaat palelisivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti