lauantai 24. marraskuuta 2012

Mikä tisain?

Luin tämän päivän hesarista sivun C2 Lauantaiesseetä, Hannu Pöppösen Designin käsite on venynyt. Ensimmäisenä tapetille joutui Designmuseon nimi. Museon nimi vaihtui kymmenisen vuotta sitten Taideteollisuusmuseosta Designmuseoksi. Muistaakseni silloin perusteluina oli mm. ulkomaalaisten vaikeudet löytää museo. Perustelu (ainakaan tuo minun kuulemani) ei vakuuttanut. Tämän päivän hesarin jutun mukaan taideteollisuus olisi ollut sanana vanhahtava ja ongelmallinen. Minusta vanhahtavuus ei haittaa, kun siellä esitellään juuri niitä vanhahtavia asioita. Ainakin silloin, kun itse olen käynyt katsomassa näyttelyitä kyseisessä museossa, ne ovat olleet taideteollisuuden historiaa esitteleviä näyttelyitä. Kiinnostavaa, toki, ja erittäin taideteollista. Kyseisen Hesarin jutun perusteella (minkä itsekin tunnistan) muotoilun käsite on laajentunut, ja mikä huvittavinta, muotoilu kun on ulkomaankielellä design, on designille maan tavan mukaisesti annettu eri sisältö kuin muotoilulle. Perusteluna lienee se, että ulkkaritkin ymmärtäisivät. Ei ne ulkkarit kuitenkaan ymmärrä suomea muutaman lainasanan perusteella, ja vaikka ymmärtäisivätkin, sanan erilainen tarkoitus sotkee ymmärtämisen lopullisesti. Sana muotoilu on silkkaa suomea ja kertoo hyvin, mistä suomalainen muotoilu on lähtöisin. Ranskassa halutaan myös käyttää ulkomaankielistä sanaa design, koska siellä halutaan tehdä pesäeroa lähtökohtaan les arts décoratifs eli koristetaiteet. Meidän muotoilu-sanallamme on muodonannon merkitys, mikä edelleen on tärkeä osa muotoilua. Minua närästää se, että muotoilu-sanaa käytetään myös muuhun suunnitteluun. Ymmärrän lähtökohdan, jossa vaikkapa palvelumuotoilu tarkoittaa sitä, että palveluja suunnitellaan muotoilun keinoin, mutta minusta voitaisiin silti puhua palveluiden suunnittelusta. Teollisen muotoilijan koulutuksessa ainakin Taikissa saa kyllä hyvät eväät palveluiden suunnitteluun muotoilun keinoin.

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksestasi!
    Mua häiritsi tuo hesarin teksti yhtälailla vaikkakin ehkä hieman eri näkökulmasta. Muotoilu sanana on jo hieman vanhentunut, mutta kertoo hyvin alan historiasta. Klassiset muotoilijamme ovat juuri muodon antajia tuotteille aikana, jolloin uusien muotokielien löytäminen oli mullistavaa. Valitettavasti aika on muuttunut ja pelkkä muodonanto ei ole tuotteiden suunnittelussa oleellista. Nykyään kontekstin, kuten palvelun, syseemin ja käyttötarkoituksen, luominen tuotteelle on vähintääkin yhtä tärkeää kuin itse muodonkin. Lisäksi kaikenmaailman mökkylöitä ylitsepursuavassa maailmassamme immateriaalisten tuotteiden kehittäminen on tullut yhä kannattavammaksi. Mielestäni tälle todellisuudelle, missä nykyään elämme on tuo "design" sana parempi kuvaamaan työtämme kuin muotoilu. Suomessa kun ei tahdo olla yhtä kuvaavaa ja lyhyttä sanaa tälle termille. Kutsunkin itseäni mielummin designeriksi kuin teolliseksi muotoilijaksi juurikin siitä syystä, että useimmat projektit, joissa olen mukana ovat paljon enemmän kuin pelkkää muodon antoa. YT. Vesa

    VastaaPoista
  2. Aivan! Tuo kirjoittamani vaihtoehto "suunnittelu" taasen tuntuu olevan turhan laaja käsite. Toisaalta tykkään tuosta muotoilija-sanasta ja teollinen muotoilija taasen viittaa tiettyyn koulutukseen. Toisaalta teollinen muotoilija viittaa tuohon koulutukseen vain, jos kuulija liittää sen myös samaan yhteyteen, mikä ei taas ole ollenkaan varmaa.
    Kivoja piirrustuksia sulla taasen, Vesa ;o)
    Elisa

    VastaaPoista