sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Eläkenatinaa

Ylen sivuilla pari päivää sitten julkaistiin juttu freelancereiden eläkkeistä ( http://yle.fi/uutiset/freelancer_on_usein_elaketurvan_valiinputoaja/7466887 ). Hienoa, että aiheeseen puututaan. Jutussa freegraafikko Tiina Eräpuu on jäämässä eläkkeelle ja saamassa alle tuhannen euron eläkkeen. Eläkettä ei ole tullut kerrytettyä, koska se olisi vienyt liian suuren osan tuloista. Hän on mieluummin laittanut rahansa ruokaan kuin eläkkeeseen.

Huono selitys. Moni muukin kollega valittelee samaa. Ongelma ei silloin ole se, että eläkemaksu on 22,3% tulosta, vaan se, että tuloja on liian vähän. Samaa monen on myös vaikea käsittää hinnoittelussa, sekä myyjä- että ostajapuolella. Eräs asiakkaani kerran hirvitteli minun tuntihintaani, koska hän ei ole koskaan maksanut työntekijöilleen yli 20 euron tuntipalkkaa. Siinä jäi vain huomaamatta, että freelancerin palkkaa ei voi verrata työntekijän palkkaan. Eläkemaksun lisäksi freelancer maksaa työtilat, koneet ja ohjelmistot. Markkinointikulujakin tulee aina jonkin verran. Lisäksi lasku tulee vain työn tekemiseen kulutetuista tunneista, kun työntekijällä 7,5 tunnin työpäivästä aika iso osa hujahtaa kahvitteluun, raportointiin, puheluihin, omien asioiden hoitoon, juoruiluun, ym. tuottamattomaan. Toki minunkin päivästäni osa kuluu kaikenlaiseen muuhun, mutta freenä en siitä kuitenkaan laskuta.  Mitä pienemmissä paloissa työtä ostaa, sitä kalliimmaksi se suhteessa tulee. Se, joka myy halvalla, polkee hintoja ja sahaa omaa oksaansa.

Freelancerikin voi tehdä töitä työsuhteisena, jolloin jokaisesta työstä sovitaan palkka, josta työnantaja maksaa sotumaksut ja eläkkeet. Silloin työ kerryttää myös eläkettä. Kun sovitaan laskutettavasta työstä, freekulla pitää olla joku organisaatio, joka laskuttaa työn ja maksaa tekijälleen palkan ja eläkemaksut. Jos ei maksa eläkemaksuja, ei saa eläkettä. Usein myös yrittäjien eläkkeitä moititaan liian pieniksi. Jos maksaa minimieläkemaksut, saa minimieläkettä. Loogista, eikö totta? Usein sitten on pihistelty maksuissa, mutta ehkä saatu omakotitalo maksettua. Eikö voisi suhtautua asiaan käytännöllisesti ja myydä talon? Siinä on kiinni paljon rahaa ja vaihtamalla pienempään osakeasuntoon rahaa säästyy myös ylläpitokuluissa.

Freetyö on antoisaa ja se voi olla moninaista. Itselläni se on koostunut eri mittaisista määräaikaisuuksista, erillisistä projekteista ja myydyistä ideoista. Joukossa on suunnittelutyötä ja opetustehtäviä. Ainoa kiusa siinä onkin juuri työn määrä. Vaihtelevuus innostaa, kun koko ajan on ikään kuin uudessa työssä, mutta toisaalta riittävän toimeentulon saaminen huolettaa varsinkin tällaisessa taloustilanteessa. Nyt töitä lienee monilla aika niukasti, mutta toisinaan haasteena on oma jaksaminen, kun ei malta olla tekemättä kaikkia tarjolla olevia projekteja.

Omaa eläkettä ei pidä ohittaa, vaikka eläköitymiseen onkin vielä vuosikymmeniä aikaa. Oma suunnitelmani on jatkuva kerryttäminen, jonka lisäksi kohtuullinen asuntovarallisuus helpottanee eläkepäiviä. Tällä alalla olisi kiva myös jatkaa työntekoa mahdollisimman pitkään, ehkä sitten pienemmässä määrin iän karttuessa. Varautua voi aina, vaikka tulevaisuutta ei voikaan tarkkaan ennakoida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti